Pages Menu

Sandėliavimas

Nuėmus derlių neužtenka visus grūdus tiesiog sumesti į vieną vietą ir tikėtis, kad jie išsaugos visas savo geriausias, naudingiausias, maistingiausias savybes. Norint užtikrinti, kad grūdinės kultūros kuo ilgesnį laiko tarpą išlaikytų savo pirminę išvaizdą, vitaminus, reikia pasirūpinti, kad jų sandėliavimas būtų itin aukšto lygio, atitiktų visus nustatytus reikalavimus. Kartais vien jo neužtenka, nes reikalingas pakartotinis džiovinimas, valymas, vėdinimas arba pervežimas, kurio metu užtikrinama įvairiapusiška gabenamų produktų apsauga.

Sandėliavimas

Šio tipo sandėliavimas – tai patikimas ir saugus sprendimas jūsų grūdams.

Nesvarbu, kokios rūšies grūdai auginami, jiems visiems reikalinga nuolatinė, itin kruopšti priežiūra. Tiek miežiai, tiek kviečiai, rugiai ar kitos kultūros nepraranda savo maistinių medžiagų, sėklinių savybių, jeigu nuo pat jų derliaus nuėmimo dienų iki galutinio apdorojimo užtikrinamas išskirtinis dėmesys. Dažnai net esant prastai kokybei, tinkamas sandėliavimas gali pagerinti šią būklę. Nuėmus derlių, jau pačią pirmąją dieną pradeda vykti įvairūs procesai, pavyzdžiui, drėgmės kaupimasis ar įvairių kenkėjų atsiradimas, kurie lemia galutinę gaminių būklę.

Dėmesys – kiekvienai detalei

Grūdinių kultūrų sandėliavimas – daug kruopštumo reikalaujantis procesas, kurio metu vykdoma nemažai veiklų. Nuėmus derlių, pristačius jį į elevatorių, specialioje laboratorijoje nustatoma gaminių kokybė, santykinė drėgmė bei priemaišų kiekis. Priklausomai nuo to, kokie rezultatai yra gaunami, grūdinės kultūros toliau transportuojamos į joms puikiai pritaikytas patalpas, kuriose jos kruopščiai bei atidžiai saugomos. Labai dažnai pristatyti gaminiai turi įvairių ant jų susikaupusių nešvarumų bei priemaišų, pavyzdžiui, žemės gumulėlių, smėlio dalelių ar nedidelių akmenukų. Šios priemaišos turi būti kruopščiai panaikinamos, nuvalomos, nes gali sukelti nemalonių padarinių.

Ne mažesnis dėmesys yra skiriamas pačio sandėlio švarai. Jis atidžiai išvalomas ir paruošiamas gaminių priėmimui. Tai gana svarbus etapas, kuris užtikrina, jog sandėliavimo procesas – paties aukščiausio lygio. Pašalinti likusius grūdus yra labai svarbu, nes juose gali būti likę įvairūs vabzdžiai, kurie sugadina visą derlių. Ypač nuo šių vabzdžių saugoma vasaros laikotarpiu, kuriuo jie patys aktyviausi, nes per gana trumpą laiką gali iš vieno vabalėlio gali atsirasti visas būrys.

Sandėlys

Sandėlio paskirtis – tapti banku jūsų grūdams.

Tinkama sandėlio temperatūra ir drėgmė – kokybiškas derlius

Aukštos kokybės grūdai gali būti išlaikomi tik patalpoje, kurioje drėgmės lygis atitinka nustatytus reikalavimus bei rekomendacijas. Tiksliai nustatytame drėgmės lygyje šie gaminiai gali būti išsaugojami daug ilgesnį laiko tarpą. Kartais grūdus prireikia efektyviai nusausinti, o šis nusausinimas priklauso ir nuo jų rūšies, ir nuo metų laiko. Drėgnumas kartu su kitais veiksniais, pavyzdžiui, temperatūra ar priemaišomis, labiausiai turi įtakos grūdinių kultūrų masės išlaikymui.

Maža drėgmė sukelia daug mažiau problemų negu didelė. Be to, būtent pagal šį veiksnį galima iš anksto prognozuoti ar gresia mikrobiologinis užkrėtimas bei pelėsių susidarymas. Dar vienas veiksnys, kurio įtaka taip pat gana reikšminga, yra temperatūra. Efektyvus sandėliavimas leidžia išsaugoti derlių net karščiausiais vasaros mėnesiais. Vis dėlto, kyla nemažai diskusijų dėl to, kokia temperatūra yra pati geriausia. Kai kurie ekspertai rekomenduoja, jog ji sandėlyje skirtųsi apie 10 ar 15 laipsnių nuo esančios lauke.

Galiausiai, kruopštus vėdinimas yra neatsiejamas nuo modernaus bei šiuolaikiško sandėliavimo. Jis gali būti naudojamas tiek prieš, tiek po džiovinimo. Be to, šiam veiksmui atlikti pasirenkamos specialios patalpos, pavyzdžiui, bokštai, sandėliai ar bunkeriai. Tokiose patalpose vėdinti yra daug efektyviau, patogiau negu įvairiose tam nepritaikytose vietose.

Grūdams labiausiai tinka aktyvus, o ne pasyvus vėdinimo metodas. Pirmasis atliekamas jau minėtose specialiose patalpose ir leidžia užtikrinti stiprią apsaugą nuo įvairių kenkėjų ir kitų nešvarumų. Tuo tarpu, pasyvus yra vykdomas tiesiog grūdines kultūras išpilant ant žemės ir ten tam tikrą laiko tarpą jas paliekant. Vis dėlto, pasyvus yra daug mažiau efektyvus ir rečiau naudojamas moderniuose sandėliuose.


 

Profesionalus sandėliavimas – puikus pasirinkimas, kurio pagalba išsaugomos visos geriausios grūdų maistinės, sėklinės savybės, užtikrinama itin aukšta kokybė bei pasiekiamas trokštamas ilgaamžiškumas. UAB „Gruzdžių malūnas” teikia kruopščiai atliekamas paslaugas, kurios vykdomos pasitelkiant automatizuotą, modernią bei šiuolaikišką techniką kartu su visos komandos ekspertų žiniomis bei įgūdžiais.