Pages Menu

Grūdų valymas

 

Grūdai, nuimti kombainais, turi įvairių priemaišų, pagal kurias tyrimo metu nustatoma grūdų kokybė ir jų klasė. Dažniausiai pasitaikančios priemaišos: šiaudai, smėlis, labai maži akmenukai, dirvos, metalo ar stiklo gabalėliai ir pan. Žinoma, kuo jų daugiau, tuo prastesnė grūdų kokybė ir žemesnė jų klasė. Priemaišų negali būti daugiau negu 2 proc., tačiau kartais dėl blogų oro sąlygų, kombaino nesureguliavimo, augalų savybių ir kt., priemaišų kiekis siekia net 5 proc. Dėl didelio kiekio priemaišų džiovinimo ir sandėliavimo procesai tampa ne tokie efektyvūs, nes ilgai delsiant nešvarumai stipriai didina grūdų drėgmės lygį. Todėl labai svarbu, kad grūdų valymas būtų atliekamas kuo greičiau.

 grūdų valymas

Grūdų valymas Pasvalyje

 

Grūdų valymas Pasvalyje leidžia atskirti smulkius, suskaldytus grūdus nuo stambių, pašalinti įvairias priemaišas, taip pat padeda surūšiuoti jau išvalytus grūdus. Valymo metu atskiriami nepakankamai subrendę grūdai, kurie gali būti pažeisti kenksmingų mikroorganizmų ar bakterijų (pelėsių, kūlių, skalsių). Norint pasiekti geriausių valymo rezultatų labai svarbu kuo greičiau pradėti valymo procesą. Jei ilgai delsiama, tuomet grūdinės kultūros greičiau sudrėksta nuo priemaišų. Valymo tikslas – atskirti priemaišas ir mikroorganizmus, kurie gali labai pakenkti grūdų būklei. Jei grūdai yra neišvalyti ar valymas neatliktas kokybiškai, iš tokių kultūrų pagaminti miltai bei kruopos įgauna šalutinį kvapą ir būna tamsesnės spalvos. Laiku atliktas miežių valymas užtikrina geresnę maistinę jų vertę bei daigumą.

Grūdų valymas Pasvalyje atliekamas oro srauto ir sietelių pagalba. Valomosios būna sietinės ir būgninės: sietinės išvalo šiaudus, smėlį, pelus, akmenukus, piktžolių sėklas, netinkamus susmulkintus grūdus. Didesnis sietų plotis užtikrina geresnį darbo našumą ir galutinį rezultatą. Sietai gali būti taikomi bet kokiam valymo tipui. Būgniniai valytuvai būna su įvairiais valymo sietais. Iš čia nevalyti grūdai patenka į dulkių nusiurbimo kamerą, kurioje oro srovė nupučia dulkes bei lengvas šiukšles.

Išankstinis grūdų valymas turi labai didelę įtaką grūdų kokybei, padidina viso apdirbimo proceso efektyvumą ir vėlesniuose etapuose naudojamos technologinės įrangos produktyvumą. Dažniausiai į elevatorių patiekiami 23 – 25 proc. drėgnumo grūdai, o priemaišos gali turėti 40 – 45 proc. drėgnumą. Kadangi drėgmė migruoja ir keičiasi tarpusavyje, taip padidėja grūdinių kultūrų drėgnumas, dėl ko nukenčia jų kokybė ir išauga džiovinimo išlaidos. Todėl norint išsaugoti sveikus grūdus būtina kuo anksčiau atlikti pirminį valymą. Miežių valymas turėtų būti atliktas jau pirmą parą, nes tada intensyviai vyksta grūdų ir priemaišų drėgmės apsikeitimas. Būtent šiuo valymo metu pašalinamos pačios drėgniausios ir stambiausios priemaišos.

Pirminį valymą rekomenduojama atlikti prieš grūdų džiovinimą bei po jo. Šio valymo metu naudojami atvirojo arba uždarojo tipo pneumatiniai separatoriai. Pučiant ar siurbiant orą pašalinami netinkami grūdai, lengvos, smulkios ar stambios priemaišos, kurios liko po pradinio valymo. Iš grūdų pašalinam apie 60 proc. priemaišų, tačiau grūdų nuostoliai neturėtų viršyti 1,5 proc. Siurbiamo ar pučiamo oro kiekis ir greitis yra lengvai valdomi, taip pasiekiama optimalaus lengvų priemaišų atskyrimo. Pirminio valymo įrenginiai yra statomi taip, kad visa reikiama grūdų masė pereitų per jį, dar prieš patenkant į džiovinimo ar saugojimo patalpas.

Antrinis valymas atliekamas po pirminio, norint atskirti sunkiai pašalinamas priemaišas nuo grūdų arba siekiant gerai paruošti sėklinius grūdus. Maisto pramonėje dažniausiai taikomas pradinis ir pirminis valymas, o antrinis valymas naudojamas būtent sėklinių grūdų paruošimui. Jo metu atskiriami antros klasės grūdai, kurie yra netinkami sėjai. Grūdų drėgnumas šio proceso metu neturi būti didesnis negu 3 proc., priemaišų – neturėtų siekti 18 proc. Į atliekas negali patekti daugiau kaip 1 proc. kokybiškų grūdų ir ne daugiau kaip 3 proc. antros klasės grūdų.

grūdų gabenimas valymui