Pages Menu
Navigacija Grūdų sandėliavimas Džiovinimo procesas

Grūdų sandėliavimas

Grūdų sandėliavimasPo derliaus nuėmimo labai svarbu laiku atlikti reikalingi grūdų apdirbimo procesai: tinkamas grūdų sandėliavimas, jų pirminis, jei reikia – pakartotinas valymas, džiovinimas, aktyvus vėdinimas, saugus pervežimas. Tik tinkamai apdoroti grūdai: miežiai, kviečiai, rugiai ir kt., gali ilgai išsilaikyti, neprarasti savo maistinių bei sėklinių savybių viso sandėliavimo metu. Jei visi apdirbimo procesai atliekami pagal reikalavimus, tuomet grūdų sandėliavimo procesas gali netgi pagerinti grūdinių kultūrų būklę.

Nuėmus derlių, grūdinės kultūros jau pirmą parą pradeda netekti savo geriausių savybių, jose labai greitai kaupiasi drėgmė, plinta įvairūs kenkėjai, bakterijos. Tai sąlygoja greitą jų būklės pablogėjimą. Siekiant to išvengti, reikia, jog kuo skubiau būtų pradėtas apdirbimas, tinkamas grūdų sandėliavimas. Kaip viskas vyksta? Grūdus pristačius į elevatorių, pirmiausia atliekamas kokybės tikrinimas, kuris padeda nustatyti grūdų kokybę, kiek juose priemaišų, koks jų santykinis drėgnis. Pagal tai jie transportuojami, paskirstomi į atitinkamas patalpas. Pristatyti grūdai dažniausiai turi įvairių priemaišų, kurios susikaupia augimo ar derliaus nuėmimo metu. Tai žemės gumulėliai, nedidelės smėlio dalelės, smulkūs akmenukai, nesubrendę ar kenkėjų paveikti grūdai ir pan. Nešvarūs grūdai siunčiami pirminiam valymui, kurio metu yra pašalinamos didžiausios priemaišos. Šis valymas turi būti atliekamas kuo anksčiau, kadangi priemaišos didina grūdų drėgnį, skatina kaitimo procesus. Jei išvalyti grūdai yra sausi, jie iškart gali būti valomi antrą kartą, o drėgni grūdai transportuojami į džiovinimo patalpas. Tik po to gali būti siunčiami pakartotiniam valymui.

Grudų džiovinimo procesas

Po valymo pradedamas džiovinimo procesas, o vėliau sandėliavimas. Kadangi mažiausiai genda sausi grūdai, todėl jų džiovinimas gali padėti išsaugoti ir net pagerinti kokybę. Džiovinimo metu grūdų temperatūra, drėgnis turi būti nuolat stebimi. Jų rodikliams padidėjus reikia kuo skubiau įjungti ventiliatorius, kurie vėsintų grūdus, neleistų kauptis drėgmei. Mūsų įmonėje pasirūpinta specialia automatizuota įranga, kuri tokiu atveju automatiškai įjungia reikalingus įrenginius, todėl nereikia nerimauti, jog darbų vykdytojas nepastebės temperatūros ar drėgmės skirtumų. Džiovinimas turi būti atliekamas specialiai pritaikytose patalpose, nes dažnai savarankiškai džiovinant grūdus stipriai nukenčia jų būklė. Žinoma, kai šalyje yra perteklinis grūdų kiekis, o visi elevatoriai nespėja priimti šio srauto, džiovinimas bei sandėliavimo darbai atliekami vietiškai. Tuo metu tai gali būti geriausias pasirinkimo variantas, tačiau, norint išsaugoti aukštą kokybę, verta pasikliauti apdirbimo paslaugas teikiančią įmonę.

grūdai sandėlyje

Gruzdžių Malūnas išpildo kiekvieno kliento poreikius, kai kalba eina apie profesionalų sandėliavimą.

Atlikus apdirbimo procesus svarbu tinkamai atliekamas grūdų sandėliavimas, kurio metu būtina užtikrinti optimalias sąlygas tam, kad jie neprarastų savo vertės, nes būtent sandėliuojant grūdus labiausiai nukenčia jų būklė. Grūdų sandėliavimo procesas reikalauja tam tikrų žinių apie skirtingų grūdinių kultūrų saugojimo ypatybes ir specialių pastatų bei įrenginių, kurie gali užtikrinti, jog grūdai bus laikomi jiems tinkamomis sąlygomis, čia nepateks įvairūs kenkėjai. Profesionaliai atliekami grūdų sandėliavimo darbai suteikia galimybę grūdines kultūras išsaugoti net keletą metų. Grūdų sandėliavimas mūsų įmonės sandėliuose garantuoja, jog net labai ilgai saugomi grūdai nepraras savo maistinių bei sėklinių savybių.


Atliekant visus šiuos procesus svarbiausiu tikslu iškeliamas grūdinių kultūrų kokybės išsaugojimas, kuo mažesnis jų svorio praradimas. Visus apdirbimo procesus atlikti lengviau, kai į pagalbą pasitelkiama naujausia technika, o procesai yra automatizuojami. Taip sutaupoma daug laiko, darbo jėgos ir energijos sąnaudų. Automatizuoti procesai leidžia sumažinti apdirbimo išlaidas, užtikrina didesnį pelną grūdus realizuojant rinkoje.