Pages Menu
Navigacija Naudojimo sritys Apdorojimas, sandėliavimas, pardavimas Kitos grūdinės kultūros

Miežiai

Miežiai – auginti jau kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą. Tai – nedideliam šalčiui atsparūs javai, kurie gana plačiai sėta bei auginta šiauriniuose regionuose bei kalnuotose vietovėse. Dabar miežiai yra plačiai paplitę bei auginami vidutinio klimato regionuose.

Miežių laukas

Skiriamos dvi didžiausios grupės: vasariniai bei žieminiai. Atitinkamai pagal tai – jie sėjami pavasarį arba rudenį. Vasariniams miežiams būdingas trumpesnis vegetacijos laikotarpis, todėl derliui padaroma mažesnė kenkėjų žala. Geriausia derliaus apsauga – precizinis žemės apdirbimas, nuolatinė augalų priežiūra, rotacija su kitais javais.

Naudojimo sritys

Miežiai naudojami maistui arba gyvulių pašarui. Juose randami visi vitaminai, išskyrus C ir B12, gausu mineralinių medžiagų, skaidulų. Baltymų jie turi mažiau, nei kviečiai ar avižos, todėl tinka žmonėms, kuriems rekomenduojama riboti suvartojamų baltymų kiekį. Seniau būtent ši rūšis buvo pasitelkiama duonos gamybai, tačiau tokia duona labai trupa, todėl jos kepimui pasitelktos kitos javų rūšys, o miežių geriausias savybes bandyta atskleisti kitur.

Iki šių dienų jie yra pasitelkiami alaus, salyklo bei įvairių gydančių antpilų gamyboje. Tam naudojamos skirtingos javų veislės, pavyzdžiui, alui reikalingos daugiau krakmolo, mažiau baltymų turinčios miežių veislės, o antpilų gamybai – veislės, pasižyminčios antibakterinėmis savybėmis. Šie javai turi medžiagų, kurios stabdo cholesterolio gamybą ir kaupimąsi organizme, tokie antpilai gerina skrandžio veiklą, mažina jo skausmus, slopina pykinimo jausmą. Svarbu tinkamai paruošti reikiamą antpilą.

Miežiai gali būti paruošiami labai įvairiai: juos galima virti, plikyti, daiginti. Daigintos sėklos labai vertinamos dėl naudos žmogaus organizmui, ypač regėjimui. Daiginimui tinka tik aukščiausios rūšies, nepažeistos sėklos. Tuo tarpu nepakankamai subrendusios yra naudojamos gyvulių pašarui, ruošiant silosą. Platus panaudojimo spektras sumažina tikimybę prarasti investuotus pinigus dėl nesubrendusio derliaus.

Nuimto miežių derliaus apdorojimo, sandėliavimo, pardavimo ypatumai

Yra išveista daugybė miežių veislių rūšių, kurių kiekviena pasižymi nevienodomis savybėmis. Tikintis geriausio derliaus rezultato reikalinga atsižvelgti į veislės auginimo ypatumus, koks dirvožemis, sėjos laikas tai veislei yra tinkamiausias. Skirtingoms veislėms būdingas nevienodas sudygimo, augimo laikas, jos pasižymi kiek kitokiomis drėgnio, atsparumo kenkėjams savybėmis po nuimto derliaus. Kai kurių veislių miežiai yra labai reiklūs auginimo, sandėliavimo sąlygoms, kiti – mažiau. Siekiant geriausio derliaus būtina pasirūpinti tinkamu jo apdorojimu. Tai leis ne tik apsaugoti miežių kiekį, bet ir padidinti gaunamas pajamas iš šių javų.

Ne paslaptis, jog vos tik įsibėgėjus javų nuėmimo metui prie elevatorių ir supirkimo punktų nusidriekia eilės. Ūkininkai, siekdami gauti daugiau pajamų iš esamo javų kiekio, nori jį kuo greičiau parduoti, šiam nespėjus pradėti gesti. Tačiau, naudinga žinoti, jog išdžiovinus ir išvalius nuimtą derlių galima uždirbti dar daugiau, kadangi aukštesnės kokybės miežiai superkami didesnėmis kainomis. Be to, pačiu sezono įkarščiu supirkimo kainos būna mažesnės.

Priimant miežius pirmiausia paimamas mėginys iš skirtingų atvežto krovinio vietų. Mėginys tiriamas mūsų laboratorijoje, kur išsiaiškinama: kiek priemaišų, skalsių yra atvežtuose javuose, koks jų drėgnis. Moderni laboratorija užtikrina greitus ir kokybiškus tyrimo rezultatus, kurie pateikiami ir krovinį atvežusiam asmeniui. Tuomet gali būti sudaroma pirkimo-pardavimo arba grūdinių kultūrų apdorojimo sutartis.

Jei domina tik apdorojimo paslaugos, tuomet įvertinus tyrimų rezultatus jie gali būti transportuojami valymui, vėsinimui ar džiovinimui. Pageidaujant kokybiškai paruoštą derlių galime pervežti iki nurodytos vietos ar sandėliuoti ilgesnį ribotą bei neribotą laikotarpį. Efektyvi darbų pasiskirstymo struktūra, naujausia technika bei įranga padeda efektyviai planuoti laiką ir leidžia pasiekti greitų, našių darbo rezultatų.

Kitos grūdinės kultūros

Javai Kukuruzai Kvietrūgiai Kviečiai
Javai Kukurūzai Kvietrūgiai Kviečiai
Pupos Rapsai Rūgiai Grudai
Pupos  Rapsai Rūgiai Grūdai