Pages Menu
Navigacija Kviečių auginimas Džiovinimas ir sandėliavimas Kitos grūdinės kultūros

Kviečiai

Kviečiai – tai viena populiariausių grūdinių kultūrų pasaulyje. Šie grūdai pasižymi vertingomis maistinėmis, gydomosiomis savybėmis, todėl yra plačiai pasitelkiami maisto, farmacijos bei kosmetikos srityse, gaminant įvairios paskirties gaminius. Nuo kitų grūdų jie skiriasi tuo, jog turi pailgą, siaurą vagelę, o jų viršūnėlė yra šiek tiek suplota.

Kviečių laukas

Maisto pramonėje kvietinės kultūros pasitelkiami miltų, krakmolo, makaronų, duonos gamybos procese. Kviečiai bei kiti grūdai maisto piramidėje vis dar užima svarbiausią vietą, kas yra ypač aktualu asmenims vis labiau besidomintiems savo sveikatos, organizmo būkle, mąstant apie sveiką gyvenseną. Dietologai, gydytojai ragina žmones jokiu būdu neatsisakyti pusryčių, o šiems pasirinkti įvairių grūdų (grikių, avižų, kviečių) košes, kurios yra itin maistingos, o suvalgius porciją jų organizmas praturtinamas mineralais, angliavandeniais, baltymais, vitaminais, amino rūgštimis. Pasisotinus tokia koše reikalinga energija išsiskiria palaipsniui, nesinori užkandžiauti ne itin sveikais produktais. Bet kol kviečių grūdai pasiekia vartotojus, jų augintojai turi juos tinkamai paruošti.

Kviečių auginimas

Yra skiriamos dvi kviečių rūšys: vasariniai ir žieminiai. Abi rūšys yra pakankamai reiklios dirvos sąlygoms, todėl geriausia jas sėti vietoje ankštinių augalų, rapsų, rugių. Taip pat būtina pasirūpinti, jog dirvožemis neturėtų drėgmės pertekliaus, tad pravartu juos sėti ant nuokalnės, kad vanduo po žiemos turėtų kur nutekėti, o kviečių dirva nebūtų vandens susitelkimo zona. Tačiau, per sausa ar rūgščios terpės žemė taip pat netinka, kadangi stipriai sumažina grūdų daigumo galimybes. Todėl jei dirva yra pakankamai rūgšti, svarbu atlikti jos nukalkinimą.  Šie grūdai pasižymi silpnesnėmis, lengviau pažeidžiamomis nei kitų grūdų šaknimis, sunkiau pasisavina reikalingas medžiagas iš dirvos, todėl trąšas reikia pasirinkti atsižvelgiant į kviečių rūšį, svarbu pasirinkti tinkamą laiką tręšimui. Geriausia, kad žieminiai kviečiai būtų tręšiami rudenį fosforu, kaliu, nedideliu azoto kiekiu, vasariniai – prieš sėjant ar ankstyvoje stadijoje.

Džiovinimas ir sandėliavimas

Kviečių derlius daugiausia priklauso nuo oro sąlygų. Ūkininkai dažnai skundžiasi per mažu derliumi, tačiau esant jo per daug taip pat pergyvena, kadangi didelis kiekis grūdų prarandamas po nuėmimo negalint užtikrinti tinkamo džiovinimo bei sandėliavimo sąlygų.
Kviečiai pasižymi gana aukštu švarumo lygio, turi palyginus nedaug drėgmės (10-15 proc.), dėl ko greičiau vyksta jų vėsinimo, džiovinimo darbai, mažėja tikimybė, jog grūdai suges anksčiau laiko. Be abejo, po nuėmimo vis tiek būtina tinkamai sandėliuoti ir pasirūpinti džiovinimu, kadangi ilgai laikant bet kurią grūdų rūšį tiesiog supylus sandėlyje, suprastėja grūdų kokybė, prarandamas nemenkas kiekis derliaus. Paprastai sandėliuojami grūdai, supylus juos laikant sandėlyje bet kaip, įgyja vis daugiau drėgmės, tuomet čia aktyviai veisiasi įvairūs kenkėjai, ligas sukeliantys organizmai. Tinkamai išdžiovintuose ar sausuose grūduose šie procesai sustabdomi, ir jei vyksta, tuomet itin lėtai.

Kitos grūdinės kultūros

Javai Kukuruzai Kvietrūgiai Miežiai
Javai Kukurūzai Kvietrūgiai Miežiai
Pupos Rapsai Rūgiai  Grudai
Pupos  Rapsai Rūgiai Grūdai