Pages Menu

Grūdai

Grūdinės kultūros – nepamainomas produktas, naudojamas tiek žmonių maistui, tiek gyvulių pašarui. Grūdai savo maistinių savybių, ilgo galiojimo laiko, lengvo saugojimo ir apdorojimo, jos yra labai populiarios. Šis populiarumas – puikiai suprantamas ir būtent dėl jo svarbu pasirūpinti įvairių grūdinių kultūrų saugojimu, sandėliavimu, džiovinimu, kita ne mažiau reikšminga priežiūra. Aukštos kokybės priežiūra užtikrina šio produkto apsaugą, dėl kurios padidėja jo ilgaamžiškumas.

grūdai

Nekokybiškai prižiūrėtos grūdinės kultūros gali pridaryti nuostolių tiek jų vartotojui, tiek gamintojui. Vartotojas gali būti nusivylęs prasta šių gaminių kokybę, kuri pasireiškia nemaloniu skoniu ar labai sunkiu apdorojimu. Nusivylęs vartotojas vengia pirkti tam tikro gamintojo prekes, todėl pastarasis taip pat patiria nemažai neigiamų emocijų. Norint to išvengti, verta investuoti į profesionalias priežiūros bei apsaugos priemones arba pasinaudoti jas teikiančių įmonių paslaugomis.

Pagrindinės grūdų rūšys

Visi grūdai yra skirstomi į augančius šiltuoju bei šaltuoju metų laiku. Atsižvelgiant į augimo metą skiriasi jų priežiūra bei auginimo metodai. Be to, dėl temperatūrų ir klimato tam tikroje šalyje gali būti vystomos tik tam tikros kultūros. Pavyzdžiui, kietieji kviečiai yra labai tinkami makaronų gamybai, nes pasižymi tinkamomis baltymų bei krakmolo savybėmis. Vis dėlto jie gausiai auginami tik pietinėse šalyse, kurios pasižymi daug šiltesniu klimatu negu Lietuva. Mūsų šalyje efektyviai kultivuojami paprastieji arba minkštieji kviečiai, kurie lengviau toleruoja žemesnes temperatūras ar kitas nepalankias klimato sąlygas. Taigi norint, kad augalininkystė būtų plėtojama itin sėkmingai, labai svarbu auginti tokių rūšių grūdus, kuriems geriausiai tiktų dirvožemiai bei gamtinės sąlygos.

Be kviečių, Lietuvoje gana dažnai auginami javai, kukurūzai, kvietrugiai, pupos, rapsai, rugiai, miežiai. Iš jų vieni dažniau naudojami gyvulių pašarui, pavyzdžiui, kukurūzų vegetacinė masė ar ankštinių žolė. Tuo tarpu, kiti yra dažniau aptinkami mūsų kasdieninėje mityboje – juk kiekvienas mėgstame skanius miltinius kepinius, pilno grūdo košes ar itin sočias bei maistingas pupeles. Kiekviena kultūra gali būti pritaikoma pačioms įvairiausioms reikmėms, atsižvelgiant į kiekvieno poreikius ar pomėgius, todėl grūdus galima pavadinti gana universaliu produktu.

Renkantis tinkamiausią rūšį verta atsižvelgti ne tik į auginimo ar klimato sąlygas, bet ir į turimas priemones, kurios leistų tinkamai prižiūrėti šiuos produktus ir paruošti juos vartojimui ar prekybai. Pavyzdžiui, auginant kukurūzus labai svarbu turėti efektyviai veikiančią džiovyklą. Tokia džiovykla gali padėti užtikrinti optimalią kukurūzų būklę, nes jie mūsų klimato sąlygomis būna gana drėgni ir jiems trūksta reikalingo sausumo. Norint juos sukulti, pirmiausia reikia kruopščiai išdžiovinti. Neišdžiovintų kukurūzų nenori pirkti vartotojai. Todėl grūdai ir šių bei kitų kultūrų pasirinkimas bei priežiūra turi atitikti keliamus reikalavimus.

maluno grudai

Kodėl grūdai verti naudojimo?

Bene svarbiausia jų naudojimo priežastis – išskirtinės maistinės savybės. Pilno grūdo gaminiai pasižymi itin dideliu maistingųjų skaidulų kiekiu, kurios yra ypač reikalingos norint užtikrinti puikią virškinimo veiklą. Skaidulos gali padėti sumažinti gliukozės, cholesterolio kiekį bei žarnyne surišti medžiagų apykaitos metu susidariusias kenksmingas medžiagas. Toks maistas pagerina virškinimą, nes šias kenksmingas medžiagas greitai pašalina iš organizmo. Taip pat grūduose aptinkami įvairiausi, kiekvienam reikalingi vitaminai, mineralinės medžiagos, pavyzdžiui, natris, magnis, fosforas, kokybiški baltymai bei aminorūgštys. Vis dėlto, ne visi gaminiai yra labai naudingi sveikatai, nes kai kurie iš jų yra stipriai apdoroti. Todėl vertėtų rinktis tokius grūdus, kurie yra minimaliai apdoroti.


 

Tinkamai prižiūrėti ir išsaugoti grūdai išsaugos visas naudingas medžiagas, kurios efektyviai patenkins tiek Jūsų, tiek auginamų gyvulių mitybos poreikius. Universalumas, aukšta kokybė ir nepakartojamas skonis – viskas viename augale.

Grūdinės kultūros

Javai Kukuruzai Kvietrūgiai Kviečiai
Javai Kukurūzai Kvietrūgiai Kviečiai
Pupos Miežiai
Pupos Miežiai